
Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným rostlinná potravinám, které poskytují hlavně tuky, minerály a vitamín B1 a E. Dále mají vysokou nutriční hodnotu, jsou lehce stravitelná, pokud se dobře rozžvýkáte. Pravidelná konzumace slunečnicových semínek (samozřejmě nesolených) se doporučuje při řadě zdravotních problémů.
- snižuje hladinu cholesterolu
- vysoký obsah rostlinných lehce stravitelnými tuku
- pomáhají při stresu, nervozitě, depresi a nespavosti
- vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky
- chrání buňky před oxidačním stresem a tým brání stárnutí
- vhodné při ekzémech a suché pokožce
- vhodná pro diabetiky
- silný antioxidant (vitamin E a selen)
- snižuje tvorbu krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu
- bohatý zdroj vitaminu E (
- vyživuje mozek Vitamíny skupiny B, E a60g semínek Představuje doporučenou denní dávku vitaminu E) a B1
- vysoký obsah draslíku
- zvyšuje hladinu serotoninu a posiluje činnost nervů přírodní cestou
- bojovník proti artritidě, cukrovce i rakovině
- díky vysokému obsahu hořčíku působí při migrénách a astmatu
- působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám
- podporuje zdravý Růst vlasů a nehtů
- brainfood
- působí Příznivý na aterioskleróze a ischemickou chorobu srdeční
- vhodná pro vegany a Paleo stravu
- při anémii
- pomáhá lepšímu vstřebávání jodidu draselného (lugolův roztok) šiky obsahu selenu a vitamínu E
- Složení: tuky, proteiny, sacharidy, vitaminy B1, B3, B6, PP, manganu, vápníku, hořčíku, selenu, železa, fosforu, draslíku a aminokyseliny Tryptofan – podporující tvorbu serotoninu – hormohu štěstí.
Pro lepší chuť, stravitelnost a prospěšnost tělu je dobré nechat slunečnicový semínka odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit. – jsou tak Lépe stravitelnými
Použití: do Snídaňový smést, ovesných kaší, salátů, v kombimnaci s ořechy
Články o Slunečnice:
semínka slunečnice a její výhody
slunečnice a její výhody
slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka obsahují cca 50-60% tuků, z nichž se vyrábí výborný kuchyňský olej, 23% proteinů (podobně jako maso) a jen 8% sacharidů. Neobsahují skoro žádný vitamin A ani C, ale jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E (více ho mají jen mandle) a vitamínu B1 (více je jen v pivovarských kvasnicích). Jsou velmi bohatá na hořčík, železo (7 mg / 100 g, tedy stejné množství jako v čočce), vápník a fosfor.
Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným rostlinným potravinám, které poskytují hlavně tuky, minerály a vitamín B1 a E. Ačkoliv mají vysokou nutriční hodnotu, jsou lehce stravitelná, pokud se dobře rozžvýkáte. Pravidelná konzumace slunečnicových semínek (samozřejmě nesolených) se doporučuje při řadě zdravotních problémů.
Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, a tím brání rozvoji arteriosklerózy. Vitamín E, jehož slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, který zabraňuje degeneraci cév. Upravuje i přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu.
Konzumace slunečnicových semínek jako náhrady za jinou mastnou a na kalorie bohatou potravu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Stejného účinku se dosáhne i používáním slunečnicového oleje.
Kyselina linolová a vitamin E zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím (antioxidační účinek). Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a zánětech kůže obecně. Dále posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění.
Slunečnicová semínka obsahují tolik vitamínu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto obyčejných semínkách velkého pomocníka.
Diabetici slunečnicová semínka dobře snášejí a mohou je bez obav zařadit do svého jídelníčku.
Vysoce kalorická a na základní živiny bohatá slunečnicová semínka jsou vhodné pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, podvyživené a oslabené po nemoci a vlastně pro každého, kdo potřebuje načerpat novou sílu. Četné výzkumy ukazují, že vitamín E má významný antikarcinogenní účinek. Protože slunečnicová semínka jsou bohaté na kyselinu linolovou a vitamín B1 a E, pomáhají v boji s aterosklerózou a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Nejlepší je jíst slunečnicová semínka syrová, ale musí být dobře vysušená.
Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, ale pokud se praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Po oloupání můžeme semínka rozemletý na pastu, která je výborná pro děti, pro starší lidi a lidi s poškozeným chrupem.